مقاله »
ایزوگام چیست ؟
یکی از مهمترین مراحل ساخت خانه، ضد آب کردن سقف است. همانطور که میدانید وظیفه اصلی سقف محافظت از ساختمان در برابر اثرات بارندگی است. یک اتصال ضعیف یا یک ترک جزئی می تواند باعث نشتی سقف شود و تعمیرات سقف مورد نیاز است. در همین راستا، استفاده از یک عایق رطوبتی، مصالح ساختمانی را از قرار گرفتن در معرض رطوبت محافظت میکند. ایزوگام نیز یکی از بهترین عایقهای رطوبتی است که عمدهترین کاربرد آن مربوط به عایقکاری سقف، دیوار و استخر میباشد. در صورت نیاز به خرید این عایق رطوبتی، پیشنهاد میکنیم با کارشناسان مجموعه پشم شیشه ایران تماس بگیرید. همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر از ضرورت استفاده از این عایق، نکات مهمی که در خرید آن باید مدنظر قرار گرفته شود، مشخصات بهترین ایزوگام و مطالبی از این دست، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

تاریخچه شکل گیری عایق رطوبتی
یکی از خصوصیات تغییر ناپذیر آب در شرایط عادی، سیالیت بالا و قابلیت نفوذ است. آب به راحتی در ساختار اکثر مواد متخلخل از جمله مصالح ساختمان نفوذ میکند. لازم به ذکر است که مشکل ناشی از نفوذ آب به مصالح، مربوط به دهههای اخیر نمیباشد. حتی در ایالت سومری که بیش از 3 هزار سال پیش وجود داشت، ساکنان محلی به دلیل نفوذ آبهای زیرزمینی به بنا، با نیاز به تخریب مستمر ساختمانهای مسکونی و ساختن ساختمانهای جدید مواجه بودند! از هزاران سال پیش، سومری ها نیاز به پایه های ضد آب را درک کرده و از مواد طبیعی برای این کار همچون رزین طبیعی و قطران طبیعی استفاده میکردند.
در طول قرون وسطی، از رزین همچنان به طور فعال برای محافظت از نفوذ آب استفاده میشد. و بشکههای پر از زغال چوب در اتاقهای مرطوبی که نیاز به تخلیه داشتند، قرار میگرفتند! زغال سنگ کاملا رطوبت را جذب میکرد، فقط لازم بود بشکهها را به موقع تغییر دهند و به این ترتیب، نه تنها ساختمانها، بلکه کشتیها نیز از آب محافظت میشدند. به گفته متخصصین صنعت عایق کاری، عایق رطوبتی در آغاز قرن بیستم ، زمانی که مردم یاد گرفتند که یک عایق رطوبتی به نام قیر را تولید کنند، ظاهر شد! قیر، خواص ضد آب برجستهای داشت، اما قدرت آن برای استفاده به تنهایی کافی نبود! در نتیجه پس از آن، اولین عایق رطوبتی نورد، متشکل از قیر و مواد تقویت کننده (پارچه، کاغذ یا جوت) ظاهر شد.
تاریخچه ایزوگام
ایزوگام بر پایه صنعت و در راستای ایمن سازی به جای قیر و گونی استفاده می شود.
سازه ها در برابر رطوبت حاصل از برف و باران دچار رطوبت می شوند. برای جلوگیری از این نفوذ و پوشاندن برخی از نواقص و کاستی ها از ایزوگام استفاده می گردد.
ایزوگام پوششی مقاومی از جنس قیر و الیاف مصنوعی می باشد و از طریق حرارت دادن بر بستر بام چسبیده میشود.
در گذشته اجداد ما برای عایق نمودن سقف از کاه گل استفاده می کردند. که بسیار درد سر در هنگام بارش باران و برف داشت . بعد از آن از قیرگونی و آسفالت تا چهل سال گذشته استفاده شده است .

با گذشت زمان و آشنایی مردم از بحث ایزولاسیون و در پی مصرف قیر برای پوشش حفاظتی و رطوبتی عاملان توزیع را بر آن داشت تا به بهینه کردن و ساده نمودن محصول نمود.
به صورت لایه ای نازک با مقوا یا گونی کنفی نازکی با قیر آغشته بعد بع شکل رول در بازار فروخته می شدو که با پیدایش عایق رطوبتی (ایزوگام) به تدریج جای خود را به این عایق ها داد.
گونی کنفی آغشته به قیر به عنوان عایق پیش ساخته جای خود را در بازار مصرف باز کرد و بعد از آن باعث شد با تغییرات بیشتری روی لایه قیر و اصلاح آن و استفاده از جدیدترین تکنولوژی و استفاده از لایه پشم شیشه به جای مقوا و لایه پلی استر برای ایجاد مقاومت کششی در آن ،لایه عایق بام (ایزوگام) را تولید شد.
امروزه در بیشتر ساختمان ها چه در مرحله پی و فونداسیون و چه در ایزولاسیون دیوارها،سرویس و پشت بام ها از عایق ایزوگام استفاده می شود.
ایزوگام در ایران
در سال۱۳۵۰ شرکت ایزوران با هدف تولید انواع الیاف شیشه جهت عایق بندی حرارتی و برودتی ، با استفاده از دانش روز آلمان شروع به کار نمود.
با توجه به گسترش شهرنشینی و افزایش روز افزون ساختمان سازی نیاز جامعه به داشتن عایق رطوبتی ایزوگام افزایش یافت .که جایگزین روش های سنتی گردد.
ایزوگام علاوه بر کیفیت بیشتر ،نصب آسان و قیمت ارزان از اهمیت زیادی برخودار است .
شرکت پشم شیشه ایران (سهامی عام) اولین و بزرگترین تولید کننده عایقهای حرارتی و صوتی و اولین تولید کننده عایق رطوبتی پیش ساخته با نام تجاری ایزوگام در ایران است. پس از تاسیس شرکت، نخستین کارخانه آن با هدف تولید پشم شیشه بر اساس فرایند تل و با استفاده از دانش فنی شرکت سنت گوبن فرانسه و اونرزکورنینگ آمریکا در سال ۱۳۴۶ در تهران گشایش یافت و کالای خود را با نام تجاری ایزوران به بازار عرضه کرد.
ایزوگام نوعی پوشش مقاوم از قیر و الیاف مختلف مصنوعی است که توسط گرما چسبیده می گردد،تا بدین وسیله از نفوذ آب و رطوبت زیر خود جلوگیری نمایدکه عمر
متوسط آن در حدود ۱۰ سال است .
امروزه در بیشتر ساختمان ها در مراحل پی و فونداسیون و در ایزولاسیون دیوارها ،سرویس ها و پشت بام ،ایزولاسیون یک عایق رطوبتی صورت می پذیرد .
در گذشته بیشتر عایق بندی های ساختمان به صورت سنتی با استفاده قیر و آسفالت انجام می پذیرد .این نوع عایق بندی مقاومت کمی دارد .
با گذشت زمان و پیدایش عایق های مختلف ایزوگامی جای خود را به عایق های مقاوم و بادوام داد .
ایزوگام نام تجاری عایق ضد نم و رطوبت می باشد و برای پوشاندن پشت و بام و استخر و… استفاده می شودو از آن برای عایق کردن و جلوگیری از نفوذ آب استفاده می گردد و از فراورده های نفتی می باشد.
تاریخچه ایزوگام
در چهل سال گذشته عایق بندی رطوبتی با استفاده از آسفالت و قیرگونی انجام می شد ولی به تدریج با گذشت زمان جای خود را به عایق های رطوبتی داد ، به طوری که امروزه در بیشتر ساختمان ها از مرحله فونداسیون و پی و چه در ایزولاسیون دیوارها ،سرویس ها و پشت بام ،با عایق رطوبیت انجام می پذیرد .
ایزوگام صنعتی متکی بر دانش و فناوری و در راستای ایمن سازی سازه ها در برابر نم و رطوبت پیش امده از بارش برف و باران است .ایزوگام دارای انواع گوناگونی می باشد و آزمایشگاههای کارخانه فرآوری ،ضریب پایداری آن را افزایش می دهند.

چرا باید از ایزوگام استفاده کرد ؟
خسارات ناشی از بارانهای شدید علاوه بر تحمیل هزینههای اضافی به ساختمان، از جنبه زیبایی شناختی نیز موجب آسیب به سازه میشود. در همین راستا، استفاده از عایقهای رطوبتی ایزوگام ضرورت مییابد. به لطف عایقهای ایزوگام، میتوانید سقف را آب بندی کرده، قبل نشتی آن را تعمیر کرده و همچنین از سنگ و کاشیهای دیوار و استخر محافظت لازم را به دست آورید. پوششهای این عایق آماده به شما این امکان را میدهند که حتی در شدیدترین بارشهای برف و باران نیز دغدغهی نفوذ رطوبت به ساختمان خود را نداشته باشید!
چرا عایق رطوبتی سقف ضروری است؟
مهمترین بخش نفوذ رطوبت به یک ساختمان، از طریق سقف آن میباشد. چرا که در صورت بارشهای جوی، سقف یک بنا بیشترین تماس را با این بارشها داشته و در صورت عدم استفاده از یک عایق رطوبتی مناسب، نفوذ رطوبت به ساختمان امری بدیهی خواهد بود! به طور کلی، حفاظت از ساختمان در برابر بارش جوی، یک کار جدی است که باید در مرحله طراحی یک ساختمان به طور اساسی مدنظر قرار گیرد. به عبارتی در فرایند ساخت و ساز، یکی از مراحل اجباری ، استفاده از عایق رطوبتی سقف است که از مصالح محافظت کرده و همچنین عمر ساختار سقف را افزایش میدهد. خواص عملیاتی و دوام سقف ارتباط مستقیمی با انتخاب صحیح عایق رطوبتی دارد. وظیفه اصلی یک عایق رطوبتی سقف، محافظت از سقف در برابر تماس با رطوبت است. دو مورد از مهمترین علل و ضرورت استفاده از عایق رطوبتی رطوبتی برای سقف را میتوان به این شرح ارائه داد:
- جلوگیری از نفوذ آب باران و برف آب شده به مصالح ساختمان
محافظت از فضای زیر سقف در برابر خاک و گرد و غبار

قیرگونی بهتر است یا ایزوگام ؟
به هنگام استفاده از عایقهای رطوبتی برای سقف، یکی از مهمترین سوالاتی که برای کاربر مطرح میشود این است که ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ در پاسخ به این سوال، لازم به ذکر است که هدف اصلی از یک عایق رطوبتی در سقف و دیوارها، جلوگیری از نفوذ رطوبت به نما و مصالح اصلی ساختمان میباشد و از این نظر، به طور حتم ایزوگام عملکرد بهتری نسبت به قیرگونی دارد.
در نظر داشته باشید که ساختار قیرگونی عمدتا متشکل از لایههای الیافی و گونی میباشد. و پس از نفوذ آب و رطوبت به آنها، طبیعی است که این عایق با پوسیدگی مواجه شود. البته ایزوگام نیز از پوسیدگی مستثنی نبوده! و پس از مدتی ممکن با خطر پوسیدگی مواجه شود. با این حال، در صورتی که به هنگام خرید یک عایق پیش ساخته ، محصولات تولیدکنندگان پیشرو و معتبر در این زمینه را مدنظر قرار دهید، به طور حتم میتوانید سالهای بیشتری از یک ایزوگام استفاده به عمل آورید.
علاوه بر این، عایق پیش ساخته نسبت به قیرگونی از قابلیت نصب آسان و راحتتری برخوردار بوده و همچنین از کثیفکاریهای ایجاد شده به هنگام قیرگونی مستثنی میباشد!
از دیگر مزایای عایق پیش ساخته نسبت به قیرگونی میتوان به مقاومت بالای این عایق رطوبتی در برابر خورشید اشاره کرد. لازم به توضیح است که قیرگونی در برابر خورشید از مقاومت لازم برخوردار نبوده و با واکنشی سریع، گرم میشود. این در حالیست که عایق پیش ساخته به دلیل دارا بودن ترکیباتی خاص، از مقاومت بسیار بالاتری در برابر خورشید برخوردار میباشد.
لایههای تشکیل دهنده ایزوگام
- لایهٔ پلیاتیلن یا پودر معدنی یا فویل آلومنیوم
- بافت
- پلیاستر
- مواد افزودنی ویژه
- لایهٔ پلیاتیلن

موارد استفاده ایزوگام
- پشت بامها
- ایرانیت
- پی ساختمان
- استخرها
- مخازن آب
- تونلها
- کانالهای آبیاری
- سرویسهای بهداشتی
- سردخانهها
- سدها
- پلهای هوایی
- باند فرودگاه
- پارکینگهای طبقاتی
- مرغداریها
- لولههای آب گاز، نفت
- دامداریها و غیره…
مواد تشکیل دهنده ایزوگام
ایزوگام به دو صورت تک لایه و دولایه تولید می گردد.
تیشو و پلی استر وارد تشک قیر می شود و سپس با مواد پرایمری یا قیر دمیده اغشته میگردد ،در مرحله اخر و خروجی ضخامت ایزوگام تنظیم می گردد.
ورق آلومینیم به لایه آغشته به مواد، چسبیده و وارد حوض آب شده و سرد می گردد که در مرحله بعدی نیز پلاستیک به لایه پشت آن اضافه شده و ایزوگام در مرحله آخر وارد آسانسور ذخیره سازی میگردد.
در انتها فن های خشک کننده عملیات خشک کردن ایزوگام را انجام می دهند. تا بتوانند آن را رول کرده و به شکل مخروطی در بیاورند.

فرایند تولید ایزوگام
با توجه به نوع محصول (تک لایه یا دولایه ) تیشو و پلی آستر وارد تشک قیر می شود.و بعد از آن با مواد پرایمری یا قیر دمیده آغشته می شود.و ضخامت لایه به وسیله مجرای خروجی تعبیه شده در بالای تشک قیر تنظیم می شود.و ورق آلومینیم به لایه آغشته به مواد،چسبیده و وارد حوض آب می شود.لایه پس پس از عبور از حوض آب و عبور از بین غلطکها سرد می شود.در مرحله بعدی پلاستیک پشته لایه به آن اضافه می شود و لایه ایزوگام وارد آسانسور(باعث ذخیره موقت لایه ایزوگام در دستگاه ،و جلوگیری از توقف تولید می گردد) ذخیره سازی می شود.فنهای خشککننده، عملیات خشک کردن ایزوگام را انجام میدهند.در نهایت ایزوگام وارد رول کن میگردد و به طول ۱۰ متر حول میلهای مخروطی شکل، رول (اصطلاحاً توپ) می شود. بعد از رول شدن، لایه بریده و توسط پرتاپکننده به بیرون پرتاپ میگردد.
محصولات ایزوگام تولیدی در واحد اشتهارد شرکت پشم شیشه ایران با ضخامت ۲ تا۵/۵ میلی متر متشکل از یک لایه یا دو لایه حامل مستحکم بوده که با قیر پلیمری یکپارچه گردیدهاند. لایههای حامل بر حسب کاربرد، از انواع تیشوی ۶۰ تا۱۲۰ گرم و پلی استر ترموباند یا سوزنی(نبافته) با ویژگی های متفاوت میباشد. به منظور اصلاح قیر و خصوصیات فیزیکی آن از اطلاح کننده هایSBS,APP به همراه ترکیبات دیگر جهت ایجاد خواص مطلوب در محصول نهائی استفاده می گردد.محصولات تولیدی حاوی SBS (استایرن،بوتادین،استایرن) به ایزوگام نوع S و محصولاتی که در ترکیب قیری آن ها از APP (اتکتیک پلی پروپیلن) استفاده شده به ایزوگام نوع A موسوم اند. به منظور کاهش آثار مخرب اشعه UV آفتاب و صدمات مکانیکی به محصول نصب شده و نسز جدایش کافی لایه های رول قبل از نصب، از پوشش های سنگ ر یزه ای پولکی(Slate flake)، سیلیس، پودر تالک یا فویل آلومینیوم استفاده شده است.
بهترین ایزوگام بازار کدام است؟
دو ایزوگام از دو برند مختلف به مدت ۲۴ ساعت در یخچال قرار داده شده است و بعد از ان هر دو ایزوگام تا شده اند ،یکی از ایزوگام ها شکسته شده و دیگری منعطف باقی مانده است.

دلایل اصلی کیفیت ایزوگام تصویر فوق به موارد زیر بر میگردد .
پلی استرسوزنی نبافته در ایزوگام مرغوب به کار میرود به تصویر زیر نگاه کنید .پلی استر نبافته بین ۳۵ تا ۶۰ درصد تغییر طول را تحمل کرده و بعد پاره میشود در حایکه نوع بافته آن ، به دلیل اینکه بخشی از کشیدگی خود را در جریان پارچه بافی و پیچیدن تار و پود به یکدیگر صرف نموده است ، می تواند حداکثر ۱۵ درصد کشسانی و الاستیک بیشتر را تحمل نماید.
ایزوگام مرغوب باید بهترین عایق را در برابر نفوذ رطوبت به داخل ساختمان داشته باشد
-
تقسیمبندی ایزوگام بر شکل ظاهری و برش روی آن:
- ایزوگام عادی (با عرض یک متر و رولهای ده متری): این نوع ایزوگام برای مردم شناخته شدهاست و با لایههای مختلف و روکشهای متنوع ساخته میشود.
- ایزوگام برش خورده (ایزوشینگل): این نوع ایزوگام با برشهای خاص و زیبا به منظور عایق نمودن شقفهای شیروانی جهت عایق کاری بهمراه زیبایی ظاهری مورد استفاده قرار میگیرد.
-
تقسیمبندی ایزوگام بر اساس نوع لایههای به کار رفته (تیشو و پلی آستر):
- ایزوگام تک لایه (شامل پلی استر دوخته): این نوع ایزوگام به نسبت نوع دو لایه ظریف تر و قابلیت انعطاف بیشتری را دارد.
- ایزوگام دو لایه (شامل تیشو و پلی استر): این نوع ایزوگام ضخیمتر از نوع تک لایه بوده و دارای استحکام بیشتری میباشد.
- تقسیمبندی ایزوگام بر اساس پوشش روی آن:
- ایزوگام با روکش آلومینیم: با توجه به روکش آلومینیمی، این نوع ایزوگام در جاهایی که در تابش نور مستقیم آفتاب است کاربرد زیادی دارد.
- ایزوگام بدون روکش آلومینیم:بیشتر جهت عایق کاری سرویسهای بهداشتی، پی و… به کار میرود.
- ایزوگام با روکش سنگریزه: بیشتر در جاهایی با تردد بالا به کار میرود که با توجه ره رنگی بودن سنگریزههای آن جلوه بصری زیبایی ایجاد میکند.
روش جدا کردن ایزوگام از پشت بام چگونه است؟
هر ایزوگام همانند هر محصول دارای تاریخ مصرف می باشد و گذشت زمان بایستی تعمیر و بازسازی گردد.
برای بازسازی ایزوگام بایستی ایزوگام قبلی از پشت بام جدا گردد و هیچ اثری از ایزوگام قبلی بر روی سطح وجود نداشته باشد.
روش جدا کردن ایزوگام از سطح روش خاصی است به این صورت که ابتدا از طریق شعله مخصوص ایزوگام کاری سطح حرارت ببیند. سپس ایزوگام قدیمی به واسطه حرارت دیدن آب میشود. در این هنگام باید از طریق خمیر پرایمر سطح را برای ایزوگام جدید بازسازی کنید.
در برخی موارد به هنگام ایزوگام کاری پشتبام برای زیر سازی از قیرگونی یا آسفالت استفاده میکنند. به هنگام باز سازی از وسایل کندن آسفالت برای برش دادن و جدا کردن استفاده کنید. از ضربه زدن آنها برای جدا کردن قیرگونی خودداری کنید.
قبل از هر گونه ایزوگام بایستی سطح به خوبی شسته شود تا گرد و خاک بین روزنه های ایزوگام قرار نگیرد.
شرکت پشم شیشه ایران تنها نماینده رسمی ایزوگام کیش می باشد .
سوالات متداول ایزوگام
- لایهٔ پلیاتیلن یا پودر معدنی یا فویل آلومنیوم
- بافت
- پلیاستر
- مواد افزودنی ویژه
- لایهٔ پلیاتیلن
یکی از مهمترین سوالاتی که برای کاربر مطرح میشود این است که ایزوگام بهتر است یا قیرگونی؟ در پاسخ به این سوال، لازم به ذکر است که هدف اصلی از یک عایق رطوبتی در سقف و دیوارها، جلوگیری از نفوذ رطوبت به نما و مصالح اصلی ساختمان میباشد و از این نظر، به طور حتم ایزوگام عملکرد بهتری نسبت به قیرگونی دارد.




